Začetek Kam na izlet Učne in rekreacijske poti

Učne in rekreacijske poti

 

trasa-zeleznice-ester-mihalicRekreacijska pot po trasi opuščene železnice v Krajinskem parku doline Glinščice
Pot se pričenja bodisi na odcepu glavne ceste Kozina–Koper za Klanec, bodisi pod vasjo Nasirec ali pod Mihelami, odvisno, kako dolgo se želite sprehajati. Poteka po krajinskem parku doline Glinščice na območju Občine Hrpelje - Kozina in sosednje Občine Dolina v Italiji. Slikovita dolina in kanjon, ki ga je ustvaril tok reke, privabljata številne ljubitelje narave, jamarje in plezalce. Lepo urejena sprehajalno-kolesarska pot in druge pešpoti, ki so speljane skozi pestro krajino z ilirskim, sredozemskim in alpskim rastlinstvom, vodijo do jam s starodavnimi napisi ter do izvirov in razglednih točk z edinstvenim pogledom na Tržaški zaliv. Izredno slikovit je tudi 36-metrski slap Supet, ki včasih pozimi poledeni. Ostanki rimskega vodovoda, razvaline gradu Lorencon in Muhovega gradu ter starih mlinov in cerkev svete Marije pričajo o bogati zgodovini teh krajev. Po vsej dolini so označene poti.

 

 tabla_ucna_potNaravoslovno-zgodovinska učna pot Hrpelje
Info za obisk: Vladimir Grželj, 031 539 028, in Darij Jelušič, 041 282 453
Pot se prične pri osnovni šoli v Hrpeljah. Dolga je 4,5 km in pelje mimo zanimivosti naravne in kulturne dediščine Hrpelj: vaški vodnjaki v vasi, cerkvica sv. Antona na hribu, »kalonje« starih domačij, Lijakov kal, Štirn’ca – nekdaj edini vodni vir, kamor so žene Ucna_po_Hrpelje_sternahodile po vodo, spodmol, kjer danes domuje jazbec, pečina, ki je pastirjem služila za zavetišče, ter »škavnice« z vodo. Pot je označena s kamni, poslikanimi s kuščarjem zelencem, ki mu zaradi zaraščanja pokrajine grozi izumrtje. Drevesa in grme prepoznamo s pomočjo tablic s slovenskimi in latinskimi imeni. Prijazni vodiči vam bodo pripovedovali legendo o skrivnostni »stopenjci« Matere božje, o skritem zakladu, o zgodovini apnenic in ledenic ter še o marsičem. V vsakem letnem času!

 zgibanka_ucna_pot_hrpelje.pdf.pdf  bytes

 
tigrovski_pohodSpominska tigrovska krožna pot Ocizla–Beka
Info: Joško Povh, 031 423 952, www.drustvo-ocizla.sitigrovska_pot

V Ocizli so v spomin na domačine Tigrovce, prve borce za slovensko zemljo in besedo, uredili pot ob naravnih in kulturnih znamenitostih Ocizle in Beke (4 km od Kozine). Pot je dobro označena, prične se sredi vasi ob informacijski tabli in zahteva dve uri zmerne hoje. Rumene markacije nas vodijo mimo izvira vode Luze, razvalin mlinov, naravnega mostu z Miškotovo jamo, Maletove jame s slapom na vhodu, čudovitega Blaževega spodmola, Ociske jame, slapa pod Beko, »ščedenc« in drugega. Enkrat letno se organizira skupinski pohod (nedelja, najbližja 10. juniju), ko je možen tudi ogled spodmola ob spremstvu jamarjev, za pohodnike pa se pripravi tudi okrepčilo.

Več na povezavi.


 

 
 

Napovednik:

Knjižnica Kozina vabi

Preberi več
 
Koledar prireditev v Občini Hrpelje - Kozina v 2015
Preberi več
 
Koledar prireditev Turistične zveze Kras Brkini Notranjska

Koledar mesec MAJ 2015

 
Pasica
Pasica
Pozor! Nahajate se na arhivski spletno strani Občine Hrpelje-Kozina. Objavljeni podatki morda niso več aktualni.